Как работят фойерверките
Как работят фойерверките

Пиробатерии-състоят се от групи тръби,като всяка тръба има две дупки и фитил,който я свързва със съседната.По този начин,когато първия заряд се възпламени и изпрати ефекта във въздуха,тръбата до него също се запалва, и т.н.

Боракс-това са едни от най-красивите,но и най-сложните видове фойерверки.Състоят се от много части-резервоар,заряд,и звезди или ефекти.Резервоара е здрава обвивка,която предпазва съдържанието.Заряда изтласква корпуса извън тръбата,а фитила подпалва заряда до правилната височина.След това заряда възпламенява ефектите.

Пиратки-най-старите и най-прости фойерверки.Представлява хартиена тръба,състояща се от няколко пласта за по-голяма здравина.Двата и края са запушени с глинена субстанция,а в средата съдържа малко количество барут.Когато огъня от фитила възпламени барута,за кратко време се образува горещ газ.Тръбата задържа този газ докато налягането не я взриви със силен гръм.

Фонтани-това е тръба,която е заредена с устройство,проектирано да създаде много искри,пламъци и газ.В края си тръбата има глинена тапа с дупка,която се нарича въздушна клапа.

Ракети-когато горящия фитил стигне края,конусовидната глава се взривява за части от секундата.Образува се голямо количество газ,който изтласква ракетата в обратната посока.Съдържанието на ракетата е плътно,така че отстоява на налягането.Чрез фитила пламъка достига детонатора,който експлодира,отваря съдържанието на ракетата и взривява ефектите.

Римски свещи-освен глинената тапа на дъното,римските свещи се състоят от редуващи се пластове издигащ заряд,звезди и устройство за забавяне.Когато фитила достигне тръбата,се активира устройството за забавяне.След секунди заряда достига първата звезда,едновременно възпламенявайки нея и издигащия зряд под нея,който изхвърля звездата извън тръбата.Това се повтаря с всяка звезда.

tropic fire