Знаете ли,че...
Знаете ли,че...

През 13 век Марко Поло донася барута в Европа и първоначалната му употреба  била за военни цели.Италианците били първите европейци,използвали барута за направата на фойерверки. През 18 век.,наред с Италия ,Германия била  другата европейска държава ,очертала се като производител на фойерверки в Европа,но и до днес Китай е основната сила в производството на пиротехническите изделия.


 През ХVІ-ХVІІІ в. в Европа са изключително популярни забавленията с фойерверки. Идеята за поставяне на огъня под управление привлича всички и те стават начин за демонстриране на богатство и власт по времена религиозни празници, сватби и церемонии за коронясване. С фойерверки майсторите вече могат да пресъздадат огромни огнени дворци и палати, както и дракони, които бълват огън от устата си и понякога даже се бият помежду си.


   На руския цар Петър Велики дължим обичая за пускане на фойерверки при посрещането на Нова година.


   През ХVІІІ в. се съчетават музика с фойерверки, като даже английският композитор Хендел създава симфония "Музика за кралските фойерверки" по повод празнуването на края на войната с Австрия.


   Колонизаторите на Щатите занасят през ХVІІ в. фойерверките и на този континент, където ги използват ,за да отбелязват големи празници и да впечатляват местните индианци. Когато през ХІХ в. се установяват търговски отношения между Китай и САЩ, китайската империя става основния доставчик на фойерверки в Щатите.


През 1605 г. английските католици възнамерявали да вдигнат във въздуха парламента по време на реч на крал Джеймс I. Заговорът,известен в историята като „барутен”, бил организиран с цел да не се допусне укрепването на протестантизма в страната. Заговорниците, сред които 25-годишният Гай Фокс, планирали да взривят Камарата на лордовете. В подземията на сградата тайно били внесени 36 бурета с барут. Фокс трябвало да подпали фитила и да избяга от страната. За заговора обаче знаели много хора. Той бил разкрит благодарение на анонимно писмо до един от лордовете с предупреждение да не ходи на откриването на сесията на парламента. На 4 ноември било извършено претърсване на сградата. При обиска в подземията бил открит Фокс заедно със складирания барут. Той и останалите заговорници били екзекутирани на 31 януари 1606 г. След това английският парламент приел закон, с който се постановявало 5 ноември да се отбелязва като “Ден на благодарност за спасението”. Законът бил в сила до 1859 г., след което бил отменен, но традицията на отбелязването му се запазила. Във Великобритания празникът е известен като “Ден на Гай Фокс” или “Нощта на фойерверките”.Всяка година на 5 ноември в цяла Великобритания има фойерверки и както повелява традицията се изгарят сламени чучела, символизиращи Гай Фокс.


Най- тежката трагедия в света,свързана с фойерверк шоу е през 1770 година,когато на 16 май след тържествената заря по повод сватбената церемония на Крал Луи 16 и Мария Антоанета, приблизително 800 души са били прегазени и убити. 


В арабските държави наричат ракетите „китайски стрели”.


  Италианците,които винаги са имали репутация  на весела нация,първи в Европа започват да произвеждат фойерверки и ги превръщат в атрибут на празниците,а не само на религиозните действия .  


 До преди около 30 години, според официалната статистика,едно шоу с фойерверки е продължавало минимум 1 час.Сега 20 минути е продължителността на едни от най-високо бюджетните илюминации. на


Най-успешно изстреляният звезден снаряд е бил с ефект ''букет от хризантеми''.Зарядът е бил с диаметър около 1 метър и тегло 250кг.Мортирата,от която е бил изстрелян е тежала 3 тона и е била с височина 4,3метра.Изстрелът е произведен на 16 октомври 1980г. в Япония.Ефектът се е разгърнал в диаметър от 600 метра. 


 
На 15 август 1997г. в Нагано ,Япония е бил запален най-дългия огнен водопад,изработван досега – неговата дължина е била 3 км. 


Най-дългата ''картечница'' в света е била запалена на 20 февруари 1988г. в Малайзия.Дължината й е била 6км,за изработването й са били използвани около 3 338 777 пиратки  с общо тегло на прахообразното вещество 650кг.Продължителността на ''картечницата'' е била 9 часа и 27 минути.


 
Тери Макдоналд,пирoтехник от Великобритания, е човекът,поставил световен рекорд по изстрелване на ракети – 39 210,като шоуто е продължило само около 15 секунди.


Фойерверките са основна част от отбелязването на празника Дивали в Индия. 
Дивали –Празникът на светлините -  е най-популярният фестивал в Индия,който общо се празнува като триумф на доброто над злото и симвилизира победата на бог Рама над демоничния му съперник Равана от древната митология. Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му. В днешно време тази традиция се е модернизирала и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута. И 5-те дни, в които трае фестивалът са неработни, през цялото време хората се събират заедно на големите площади в цялата страна да празнуват и да споделят радостта си заедно.

Събитието се отбелязва шумно с изключително много фойерверки, конфети и бенгалски огън.Всъщност фойерверките са основният елемент на празника. Полетът им към тъмното небе символизира победата на светлината над тъмните сили. Именно затова празненствата се отбелязват с пищни зари в цяла Индия.


Малтийците обичат празненствата. Всяко едно село и градче има своя празник - "феста", който е посветен на светеца-патрон. Фестата е най-важното събитие в календара на всяко населено място и всички участват активно в нейното подготвяне и провеждане. Улиците се украсяват със знамена, огромни драперии, а вечер - с хиляди разноцветни светлини. Специално внимание се отделя и на украсата на черквите. В деня на празника статуята на светеца-патрон се понася на раменете на няколко мъже , а камбаненият тържествен звън придружава процесията.Вечерта завършва с грандиозни фойерверки.


Както почти всички празници на о-в Корфу/Гърция/, така и пролетният карнавал е различен и уникален спрямо всички останали места в Гърция. Карнавалът в Корфу е тясно свързан с традициите на древна Гърция, Дионисиевите шествия, а също така се забелязва и венецианското влияние. Преди години жителите от селищата, в които се е отбелязвал карнавала са спазвали старите обичаи на Корфу, като “Танцът на свещениците” ,представянето на венчавка и погребение, Дионисиеви и християнски религиозни елементи.
В съботата преди последната неделя от карнавала посетителите имат възможност да гледат шествие от хора, облечени с  исторически костюми, и италиански танци като “Тарантелес от Кастровилари”, съпровождани от звуците на тромпетисти и барабанисти от Каронигно. А в последната неделя групите от маскарада заедно с италианските групи се събират сутринта за разходка покрай Историческия център. Вечерта хората се събират, за да гледат грандиозното шествие на “Краля Карнавал” , приключващо на Листон, където “Кралят Карнавал” получава своите пожелания и бива изгорен, което е опит да бъдат изгонени надалеч злите сили.
Фиестата завършва с фойерверки. 


 
Статичното електричество в дрехите от синтетични материи би могло да възпламени фойерверките.За това хората,произвеждащи  фойерверки, носят изцяло дрехи/от бельото до връхните/ от памучни материи.


 

 

 

 

 

 

 

tropic fire