Учени установиха - Фойерверките снижават агресията у човека
Учени установиха - Фойерверките снижават агресията у човека

Учени от Московския държавен университет установиха, че фойерверките освобождават вътрешната енергия и снижават агресията у човека, съобщи ИТАР-ТАСС.

По време на празничните илюминация психолозите констатирали, че се променя активността на главната кора на мозъка, а също така кръвното налягане, пулсът, честотата на дишане и кожно-галваничната реакция. Тайната на подобно бурно реагиране на човешкия организъм се крие в цветовите и звуковите ефекти на фойерверките.

Зарята обагря нощното небе в разноцветни пръски. По мнението на психолозите червеният цвят ни стимулира и активизира, зеленият предизвиква чувство за непреходност и трайност, а жълтият ни изпълва с лекота и радост, посочва БТА.

Фойерверките с тези цветове и силните детонации предизвикват емоционален подем, особено когато човек сам ги изстрелва. Именно поради тази причина в новогодишната нощ винаги се намират куп мераклии да пуснат колкото се може повече от тях. Но за тази цел изстрелването трябва да се прави само на специално оборудваните площадки, които осигуряват нужната безопасност. В Москва има изградени 250 подобни обекта, припомня агенцията.

tropic fire