Легендата
Легендата

Най-разпространената легенда за създаването на фойерверките

 
е ,че това е станало преди около 2000 години, когато китайски готвач  по случайност смесил три съставки, които често се срещат в кухнята – селитра (калиев нитрат и заместник на солта), сяра (запалително твърдо вещество) и въглища (от овъглени дърва). Готвачът забелязал, че като се запали, тази купчина гори със силата на гориво. Той също забелязал, че ако същите съставки се смесят и тогава се запалят, то те по-скоро се взривяват, отколкото да горят.Така бил открит барута.
Но много още преди началото на новата ера и изобретяването на барута, китайците вече използват подобия на фойерверки. Те най-вероятно са били парчета зелен и млад бамбук, които гърмели като били хвърляни в огъня, поради липса на дърва за огрев. В огъня, бамбукът започва да цвърчи и да се овъгля и след малко, съвсем неочаквано, избухва. Бамбукът расте толкова бързо, че в него остават затворени въздушни джобове и мъзга, които се разширяват при нагряване и избухват. Съчетанието "избухващ бамбук" е останало като дума за фойерверки и до сега в Китай.
1000 години след откриването на барута били много популярни алхимичните опити за търсене на елексир на безсмъртието и вечния живот.,В един от своите опити китайски монах на име Ли Тиан,живеещ  близо до град Лиу Янг в провинция Хунан, открил, че смес от калиев нитрат, сяра и ситно смляна прах от въглища избухва силно, като отделя голямо количество светлина, шум и дим. Той сложил от сместа в бамбукови тръби, запушил ги от двете страни и поставил фитил за запалване.Така се появила пиратката. И до сега в Китай всяка година на 18 април се празнува появата на гърмящата тръбичка.По време на династията Сонг месните дори издигат храм,за да почитат Ли Тиан.
За пиратките,и тогава и сега, китайците смятат,че имат силата да плашат и прогонват злите духове.Именно с тази цел, пиратките са използвани при раждане,смърт и особено по време на Китайската нова година.За да влязат в Новата година без злите сили,китайците разстилат така наречените “китайски черги”,наричани още “картечници”,които представляват навързани много на брой пиратки.
 
Две много важни китайски открития се използват при направата на  фойерверки-хартия и барут.Сместа,която наричаме барут се е използвала в Китай за направа на фойерверки много преди изобретяването на оръжията.Това е смес от три съставки,познати в Китай от древни времена.Първото е въглен,черно твърдо тяло,образувано при изгарянето на дърво.Следва сярата-ронлив жълт камък.При горене сярата се топи със син пламък и издава ужасна миризма.Последната съставка е селитрата-бял прахообразен материал,който прилича на обикновена сол.Всеки,който е изсипвал селитра в огъня е забелязал,че горещите въглени изгарят много буйно около топящата се селитра.Може би това е дало на някой идеята за смесване на селитра и въглен,и възпламеняването им.Ако пропорциите са правилни,тази смес гори бързо и разпръсква ярки искри.С добавянето на селитра,сместа гори още по-бързо с миризлив пушек.Когато се постави в хартиена тръба,или парче бамбук,и се запали,горящата смес изстрелва струя от огън и искри.Ако края на тръбата се затвори,а барута се запали през малка дупка,огнената струя се изстрелва още по-далеч.Ако дупката е много малка,тръбата експлодира с голям шум.

 

Това откритие било много вълнуващо за древните китайци.Те обичали да създават голям шум на фестивалите и на религиозните си церемонии,за да прогонват злите духове.Преди откриването на барута,те хварляли бамбук в огъня,барута бил голямо подобрение.Първоначално той бил поставян в бамбукови тръби и след това запалван.Дори и не винаги да издавал шум,пушекът и искрите били достатъчни за прогонването на злите духове.Вероятно някой е измислил как да направи фитил от много тънка хартия и барут,усукани в дълга връв.Чрез фитила станала възможна и направата на пиратки,които да избухват надеждно.

 

Пиратките за религиозните фестивали се правили от червена хартия.Фитилите се сплитали заедно,за да образуват дълги низове пиратки.При запалване издавали много силен гръм и разпръсквали парченца червена хартия навсякъде.Тъй като се вярвало,че злите духове се плашат от червено,парчетата хартия ги държали настрана дълго след като пиратките гръмнат.Големи количества пиратки се използват и до днес по китайските фестивали или просто за забавление!

 

Понякога пиратка,която не е направена правилно,не експлодира,а изстрелва огнена струя и излита във въздуха или по земята.Това наподобява много примитивна ракета.Древните китайци правели ракети като прикрепяли тръби с барут към пръчки,които ги държели насочени във въздуха в правилната посока.Тези ракети били използвани както по фестивали,така и по време на война като,,стрели от летящ огън’’.Те били много ефективни срещу конници.

 

Друго китайско откритие,използвано и днес при съвременните фойерверки,е че стрита стомана смесена с барут прави красиви,подобни на цветя искри.Древните китайци не познавали химическите вещества необходими за получаване на цветни светлини и бели искри.Фойерверки с такива ефекти били разработени в Европа през последните 200 години.В днешно време,китайците имат огромни фабрики за производство на фойерверки и продават по целия свят.Освен традиционните пиратки,имат голямо разнообразие-от брилянти и малки фонтани до разноцветни заряди.

 

И до днес Лиу Янг е регионът,в който  е съсредоточено основното производство на  фойерверки.Важно е да се знае за географското начало на фойерверките,защото често се чува мнение,че фойерверките се произвеждат в Китай заради евтината работна ръка.Но, всъщност,фойерверк индустрията е съществувала в Китай  много преди идването на модерната ера и появата на неравностойното заплащане на труда.

 

tropic fire